Održan prvi seminar u okviru ESG Lab inicijative

Juče, 21.05.2024. je u sedištu Business Intelligence Institute uspešno realizovan prvi seminar ESG Laba – inicijative Konfindustrije Srbija uz podršku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) i u saradnji sa partnerima: Banca Intesa, Bureau Veritas, Business Intelligence Institute, Deloitte, SIAD Group i advokatska kancelarija Sekulovic, koja ima za cilj pružanje prakticne podrške malim i srednjim preduzecima u usvajanju i implementaciji ESG standarda i održive poslovne prakse.

Seminar je otvorio dr Ilija Ðekic ispred kompanije Bureau Veritas, koji je govorio o znacaju GRI standarda koji omogucavaju organizacijama da razumeju i prikažu svoj uticaj na privredu, životnu sredinu i ljude na uporediv i kredibilan nacin, cime se povecava transparentnost njihovog doprinosa održivom razvoju. Takode, istaknuta je važnost prilagodavanja i otpornosti na klimatske rizike i prirodne katastrofe, integracije mera u vezi sa klimatskim promenama u nacionalne politike, strategije i planiranje, kao i poboljšanje obrazovanja, podizanje svesti i kapaciteta u vezi sa ublažavanjem i smanjenjem uticaja klimatskih promena.

Tokom drugog delu seminara, Aleksandra Mitic iz advokatske kancelarije Sekulovic predstavila je zakonski okvir koji se odnosi na tretman otpadnih voda u industriji. Mitic je istakla važnost pridržavanja zakonskih regulativa kako bi se osigurala ekološka održivost i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Tom prilikom, istaknute su kljucne tacke kao što su proces dobijanja gradevinske dozvole za postrojenje, pravni okvir koji reguliše postupak izgradnje, potrebni obrasci i podaci za izveštavanje o ispuštanju zagadujucih materija u vode, kao i nacionalni i lokalni registar za precišcavanje otpadnih voda.

Radove je zatvorio Luka Belokio iz kompanije SIAD Group, koji je govorio o tretmanu vode i tehnološkim rešenjima koja mogu pomoci u dostizanju ESG standarda. Tom prilikom predstavljene su najnovije tehnologije koje omogucavaju efikasno upravljanje vodnim resursima.

Jucerašnji seminar je pružio dragocene uvide i prakticne savete za sve ucesnike, isticuci važnost ESG standarda za dugorocni održivi razvoj i konkurentnost na tržištu.

Hvala svim našim clanicama, kompanijama ucesnicima i partnerima na podršci, angažovanju i ucešcu u jucerašnjem seminaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*