Logistika i transport – u srcu privrede

La logistica e i trasporti sono la parte centrale ed integrante di quello che rende competitiva l’economia in tutte le parti del mondo. L’economia serba è estremamente interessata ai collegamenti logistici, e la tratta Italia-Slovenia-Croazia è la strada più veloce per l’avvicinamento della Serbia all’Unione europea, è stato sottolineato alla conferenza “Trasporti e logistica: nel cuore dell’economia“, organizzata da Confindustria Serbia in collaborazione con la Camera di commercio della Serbia, il Business club sloveno e la Camera di commercio croata, ufficio di rappresentanza in Serbia. L’appuntamento, che ha riunito più di 200 imprenditori provenienti dalla Serbia, Croazia, Slovenia e Italia presso la sede della Camera di commercio della Serbia, è stato aperto dal ministro delle costruzioni, dei trasporti e delle infrastrutture, Goran Vesic. Nel suo intervento, il ministro ha sottolineato quanto è importante lo sviluppo della logistica così come che le economie della regione restano unite: “Al momento abbiamo completato 445 chilometri di autostrade e attualmente ne stiamo costruendo altri 461. Recentemente abbiamo firmato due nuovi contratti per la costruzione di quasi 300 chilometri di autostrade. L’intenzione è quella di migliorare le infrastrutture stradali, poiché abbiamo deciso di incentivare lo sviluppo dell’economia attraverso le infrastrutture stradali, il che ci consentirà maggiori investimenti, uno sviluppo più uniforme nel Paese e migliori collegamenti con i nostri vicini”, ha concluso il ministro.

Logistika i transport predstavljaju srž i integralni deo onoga što cini konkuretnost jedne privrede bilo gde u svetu. Privreda Srbije je izuzetno zainteresovana za transportno i logisticko povezivanje, a transportni pravac Italija-Slovenija-Hrvatska najbrži put Srbije ka EU, istaknuto je na  skupu “Transport i logistika: u srcu privrede”, koji je u Privrednoj komori Srbije okupio više od 200 privrednika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Na ovom interaktivnom dogadaju koji su priredili Konfindustrija Srbija, Privredna komora Srbije, Slovenacki poslovni klub i Hrvatska gospodarska komora predstavnici država regiona, ambasada i privrednici, još jednom su, posle prošlogodišnje konferencije, razmenili iskustva i gledišta o trenutnom stanju oblasti transporta i logistike, kao i o tome koji su kvalitetni koraci i inovativna rešenja koji se mogu preduzeti kako bi se postigli još bolji rezultati.

Ministar gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Goran Vesic izjavio je da je za Vladu Srbije razvoj  logistike jedan od prioriteta. On je porucio da u vremenu velike ekonomske krize možemo da opstanemo samo ako se privrede regiona drže zajedno. “U ovom trenutku smo završili 445 kilometara auto-puteva, i gradimo 461 kilimetar, a nedavno smo potpisali dva nova ugovora za izgradnju skoro 300 kilometara auto-puteva. Razlog zbog cega to radimo je poboljšanje putne infrastrukture pošto smo se opredelili da ekonomiju razvijamo putem putne infrastrukture. To ce nam omoguciti više investicija,  ravnomerniji razvoj u zemlji i bolje povezivanje sa susedima”, rekao je Vesic.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Mihailo Vesovic istakao je da je privreda Srbije izuzetno zainteresovana za transportno i logisticko povezivanje kao i da je transportni pravac Italija-Slovenija-Hrvatska najbrži put Srbije ka EU.”Potrebno je da razgovaramo o novim tehnologijama, intermodalnim terminalima i mogucnostima koje ce drasticno povecati konkuretnost i smanjiti cene transporta i logistike. Srbija je zemlja koja je izvozno orijentisana i koja je deo medunarodnih dobavljackih lanaca”, rekao je Vesovic.

Predsednik Konfindustrije Srbija Patricio Dei Tos istakao je da logistika i saobracaj cine od 10 do 15 odsto cene proizvoda koji se prodaju. On je dodao da se Srbija nalazi u središtu svetskih dogadanja, a da sama volja da se sastanu na jednom mestu predstavnici Slovenije, Hrvatske i Italije pokazuje veliki entuzijazam i želju da se dalje razvija privreda u ovom delu Evrope.
Ako uspemo da dalje razvijemo digitalizaciju, logistiku, saradnju carina i zelenu transformaciju postacemo konkurentni na tržištima širom sveta“, rekao je on.

Priredjen je i okrugli sto o uvodjenju žena u upravljacke strukture logistike.

Izmedju ostalog, neki od zakljucaka koji su se mogli cuti bili su da treba znacajnije ulagati u infrastrukturu kargo vazdušnog saobracaja, u železnicu (kao što je na primer automatsko spajanje vagona), ali i da treba razmišljati o uvodenju digitalnih pasoša i pojednostavljivanju administrativnih i drugih carinskih i granicnih procedura, koliko god da su neke zemlje regiona vec u EU, a druge to još nisu.

Konferencija je organizovana u partnerstvu sa kompanijama MSC Mediterranean Shipping Company i Slovenske železnice – Tovarni prometa znacajnu podršku realizaciji skupa su pružile i brojne clanice Konfindustrije Srbija medu kojima su: Dragon Maritime, Transfera, nelt, Shoppster, Fercam, Euraktiv i Damiba.