Italijanski “zeleni zajam” od 100 mil EUR EPS-u uslovljen povećanjem OIE na preko 45%

Ugovorom o italijanskom zajmu od 100 mil EUR za državnu elektroprivredu, Srbija se obavezala da će povećati udeo obnovljivih izvora u svom energetskom miksu na preko 45% do kraja 2030.
godine. Zeleni zajam, kojeg odobrava italijanska razvojna banka Cassa Depositi e Prestiti, namenjen je za dekarbonizaciju Elektroprivrede Srbije (EPS) i povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema ugovoru o zajmu, potpisanom 24. maja, Srbija treba da do 30. septembra ove godine usvoji nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) koji će sadržati povećanje udela obnovljivih izvora na preko 45% do 31. decembra 2030. godine, piše u predlogu zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji za kredit, navodi portal Balkan Green Energy News.

Država Srbija, kao garant kredita, takođe će biti u obavezi da objavi svoju opredeljenost da najkasnije do kraja 2050. godine prestane sa upotrebom uglja, kao i da radi na postavljanju vremenskih okvira za gašenje termoelektrana. Obaveze iz sporazuma takođe uključuju objavljivanje trogodišnjeg plana  aukcija za obnovljivu energiju i usvajanje regulatornog okvira za aukcije u skladu sa Paketom za čistu energiju Evropske komisije i najboljom evropskom praksom.

Sporazum takođe zahteva da se održi prva aukcija za obnovljive izvore energije u Srbiji za najmanje 400 MW kapaciteta vetra, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (ERBD) kao savetnikom vlade u pripremi aukcija. Ugvorom je predviđena i podrška države dekarbonizaciji srpske privrede kroz unapređenje energetske efikasnosti, promovisanje racionalnog korišćenja izvora energije i razvoj sistema podrške investicijama u energetsku efikasnost u većem obimu sa posebnim naglaskom na energetsku obnovu zgrada.