Okrugli sto: Uslovi za strane radnike na srpskom tržištu rada

U svetlu znacajnih promena koje nastupaju u normativnom okviru i na tržištu rada, Medjunarodna organizacija za migracije (IOM), u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Konfindustrijom Srbije i Komorom italijansko-srpskih privrednika organizovala je okrugli sto o potrebama i uslovima za strane radnike na srpskom tržištu rada.

Dogadjaj je omogucio razgovor o ovom pitanju izmedu IOM-a i italijanskih privrednika prisutnih u zemlji, medu kojima je juce znacajan broj kompanija koje su clanice Konfindustrije Srbija.

U uvodnom obracanju, Irena Brajovic, direktor Konfindustrije Srbija ujedno i moderator okruglog stola, podsetila je prisutne koji su sektori u Srbiji najviše pogodeni nedostatkom radne snage: ugostiteljski sektor, proizvodnja 40%, trgovina i mehanika 20%, gradevinarstvo 9%, transport i skladištenje 7%, a glavni razlozi su nedostatak adekvatnih veština i obrazovanja, nedostatak iskustva i deficit specificnih profila na tržištu rada.

Gospodja Brajovic je pozvala sve prisutne predstavnike kompanija da se ukljuce u diskusiju i podele svoja neposredna iskustva i izazove sa kojima se suocavaju.

Otvarajuci okrugli sto, italijanski ambasador Luka Gori objasnio je da se: „Srpsko tržište rada ubrzano menja zbog cega je italijanski sistem u Srbiji želeo da razgovara sa svojim preduzetnicima o potrebama u vezi sa pronalaženjem kvalifikovane radne snage i procedurama za potencijalno zapošljavanje stranih radnika. Naše kompanije mogu zapravo dati dragocen doprinos njihovoj soijalnoj i ekonomskoj integraciji u zemlji“.

Usledila je zatim živa diskusija na brojne teme: od potreba privatnog sektora do izgleda za integraciju migrantske radne snage u Srbiji, od nedostatka kvalifikovane radne snage koja je dostupna u zemlji do procedura za zapošljavanje radnika koji dolaze iz inostranstva, uz analizu propisa koje su srpske vlasti pripremile kako bi podstakle integraciju stranih radnika u lokalni društveni i proizvodni sistem.