Osnivanje Saveta evropskih poslovnih udruženja i komora u Srbiji

Evropska poslovna udruženja i bilateralne komore koje zastupaju interese kompanija sa evropskim kapitalom u Srbiji udružile su u cilju osnivanja Saveta evropskih poslovnih udruženja i komora u Srbiji.

Memorandum o osnivanju potpisan je u utorak 14.maja, oznacavajuci pocetak nove ere saradnje i sinergije evropskog poslovnog sektora u Srbiji. Novoosnovano telo ce u svom buducem radu definisati zajednicke interese i biti platforma za sve buduce inicijative i aktivnosti.

Glavni cilj CEBAC-a – Saveta evropskih poslovnih udruženja i komora jeste dalji razvoj i unapredenje pravnog, institucionalnog i konkurentnog poslovnog okvira za uspešno poslovanje svih kompanija koje deluju u Srbiji, kako onih sa medunarodnim, tako i sa lokalnim kapitalom.

Pored toga, Savet ce nastojati da dodatno poboljša trgovinske odnose izmedu zemalja sa evropskog kontinenta i Srbije.

Procenjuje se da u Srbiji posluje više od 2.000 kompanija sa evropskim kapitalom koje su stvorile preko 120.000 radnih mesta u ovoj zemlji. Kada je rec o spoljnotrgovinskoj razmeni, evropske zemlje su najvažniji trgovinski partneri Srbije – kako pri uvozu, tako i pri izvozu.

Memorandum o osnivanju Saveta potpisale su Konfindustrija Srbija i sledece organizacije: Belgijsko-sprska poslovna asocijacija, Hrvatski poslovni klub, Francusko-srpska privredna komora, Britansko-srpska privredna komora, Helensko privredno udruženje Srbije, Italijansko-srpska privredna komora, Holandsko-srpsko poslovno udruženje, Poljsko-srpska privredna komora, Nemacko-srpska privredna komora, Nordijska poslovna alijansa, Slovenacki poslovni klub, Švajcarsko-srpska trgovinska komora.

Ceremoniji potpisivanja memoranduma o osnivanju Saveta evropskih poslovnih udruženja u Srbiji, prisustvovali su evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji, šef delegacije i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i ministarka za evropske integracije Tanja Mišcevic.

Tokom veceri organizovan je prvi dogadaj pod nazivom European Networking Cocktail koji je okupio kompanije clanice evropskih poslovnih udruženja i bilateralnih komora.