Konfindustrija Srbija pokrenula ESG Lab za jačanje održive poslovne prakse u MSP sektoru

Konfindustrija Srbija predstavila je inicijativu ESG Lab pokrenutu sa ciljem pružanja prakticne podrške malim i srednjim preduzecima u usvajanju i implementaciji ESG standarda i održive poslovne prakse kroz direktne inicijative, edukativne seminare i primere najbolje prakse.

Inicijativa se realizuje uz institucionalnu podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i u saradnji sa partnerima: Banca Intesa, Deloitte, Bureau Veritas, Advokatska kancelarija Sekulovic, Business Intelligence Institute i SIAD Group, koji ce svojim znanjem i ekspertizom pomoci kompanijama da prilagode poslovanje ESG standardima.
Teme na koje ce se fokusirati ESG Lab su implementacija ESG strategije, ESG izveštavanje, dekarbonizacija, cirkularna ekonomija i održivi lanac snabdevanja.

“Cilj nam je da kroz direktnu podršku, inicijative i lobiranje, podržimo mala i srednja preduzeca u prilagodavanju ESG standardima. Takode, cilj je da sacuvamo njihovu konkurentsku poziciju te podstaknemo razvoj održivih poslovnih praksi. Ono što bih posebno želela da istaknem jeste da ESG Lab predstavlja našu posvecenost u pracenju trendova jer integracija ESG standarda jeste “mainstream” i izuzetno je važno ne samo za same kompanije, vec je važan faktor u oblikovanju strategija kada je rec o udruženom biznisu”, izjavila je, otvarajuci konferenciju, Irena Brajovic, direktor Konfindustrije Srbija.

„Poslednjih godina, svedoci smo suštinske promene u nacinu na koji kompanije pristupaju društvenoj i ekološkoj odgovornosti, koja je postavila održivost kao novu paradigmu poslovanja“, istakao je Eduardo Bombieri, potpredsednik Konfindustrije Srbija sa zaduženjem za ESG i zamenik predsednika Izvršnog odbora Banca Intesa. „ESG Lab, kao inicijativa Generalnog Saveta Konfindustrije Srbija, nastala je sa ciljem da pomogne i podrži kompanije u podizanju svesti o znacaju ESG standarda, primeni održivih poslovnih praksi i jacanju kapaciteta za uskladivanje sa regulatornim i tržišnim zahtevima u Srbiji“, izjavio je Bombieri i dodao da je ESG Lab otvoren za nove partnere koji žele da pomognu kompanijama na ESG putu.

Nakon uvodnih izlaganja, usledila je diskusija koju je moderirao Aleksandar Plavšin, Rukovodeci partner, Business Intelligence Institute, u razgovoru sa Franceskom Mašijem, predsednikom Izvršnog odbora DDOR osiguranja – Unipol Grupa, kompanije koja je prvi dobitnik nagrade Konfindustrije Srbija „Franko Delneri” za postignuca u oblasti ESG i Erikom Kosutom, predsednikom Dragon Maritime grupe. Sa svoje strane, g. Maši je objasnio da su klimatske promene važne jer predstavljaju rizik. „Kao vodeca kompanija u osiguranju, cvrsto verujemo da imamo kljucnu ulogu u podržavanju sigurnijeg poslovnog okruženja i ocuvanju buducnosti planete. Medutim, suocavamo se sa brojnim izazovima. Podizanje svesti, sprovodenje odgovarajucih i podržavajucih promena u zakonodavnom okviru, i ekonomska održivost ESG tranzicije su kljucni elementi našeg napretka ka ciljevima ESG”, precizirao je Maši.

Erik Kosuta je govorio o stanju u oblasti ESG u sektoru logistike i transporta i na kraju zakljucio: “Da bismo izgradili bolju i održivu buducnost – moramo da radimo zajedno sa svim relevantnim akterima, usvojimo odgovarajuci okvir, ali i da na suštinskom nivou promenimo pristup nacinu poslovanja. ESG strategije su alat koji ce funkcionisati samo ako su deo sistemske promene”.

O cirkularnoj ekonomiji na Zapadnom Balkanu govorila je Milena Popovic Martinelli, strucnjak za implementaciju klimatskih politika iz Evropske banke za obnovu i razvoj: “EBRD podržava angažovanje Konfindustrije Srbija na unapredenju održivog razvoja i primeni ESG standarda. Verujemo da ce naredni dogadaji planirani u okviru ESG Laba unaprediti konkurentnost srpskih preduzeca i privrede, kao I izmedu ostalog, i kroz aktivno angažovanje finansijskih insitucija koje ucestvuju u programu”, izjavila je Popovic Martinelli.

Maša Njegovan, Viši rukovodilac za ESG i održivost iz Sektora za upravljanje rizicima u kompaniji Deloitte izrazila je zadovoljstvo što je Deloitte deo ESG lab inicijative: “Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane kompanije i finansijske institucije da nam se pridruže u ovom poduhvatu i podrže ostvarivanje naše misije”.

Dogadjaj je zatvorio Nj.E. Luka Gori, Ambasador Italije u Beogradu: “Danas, ESG standardi nisu samo mogucnost vec i obaveza kako bismo osigurali prosperitetnu buducnost naše planete, našeg društva i naše ekonomije. Italija predvodi promovisanje održive buducnosti. CIlj nam je da podržimo jacanje odnosa izmedu italijanskih i srpskih kompanija u oblasti zelene i energetske tranzicije, kao i u sektoru održive mobilnosti i “zelene” infrastrukture – dodao je Gori – sektorima koji ce biti u središtu drugog Biznis foruma Italija-Srbija koji ce uskoro biti održan u Trstu.”