Institucionalni odnosi

Konfindustrija Srbija se može pohvaliti odličnom višegodišnjom saradnjom sa svim predstavnicima “Sistema Italija” u Srbiji, kao i sa predstavnicima Vlade i institucija u Srbiji.

Ambasada Italije u Beogradu postoji u Srbiji od 1879. godine. Šef misije je ambasador Luka Gori.

Uloga ambasade, između ostalog, jeste da: zastupa Italiju; štiti interese Italije i njenih građana; uspostavlja dogovore i unapređuje prijateljske odnose između Italije i Srbije, kao i da razvija političke, ekonomske, kulturne i naučne odnose između dve zemlje; pruža konzularne usluge italijanskim i stranim državljanima koji borave u Srbiji.

Ambasada koordinira rad Italijanskog Instituta za kulturu u Beogradu i Instituta za spoljnu trgovinu.

ITA – Italijanska agencija za spoljnu trgovinu jeste agencija preko koje Vlada Italije podržava konsolidaciju i trgovinsko-ekonomski razvoj italijanskih kompanija na inostranim tržištima.

Kao dinamična, moderna organizacija, uz podršku razgranate mreže kancelarija u inostranstvu, ITA vrši aktivnosti informisanja, podrške, konsaltinga, promocije i obuke za mala i srednja italijanska preduzeća. Zahvaljujući upotrebi najsavremenijih instrumenata promocije i višestrukih kanala komunikacije, ITA radi na afirmisanju izuzetnih proizvoda i usluga Made in Italy u svetu.

Detaljnije informacije su dostupne na matičnom sajtu agencije: www.ice.it.

SIMEST je deo italijanske finansijske institucije «Gruppo Cassa Depositi e Prestiti» (CDP) i od 1991. godine pruža podršku rastu italijanskih kompanija kroz podršku internacionalizaciji njihovih aktivnosti. CDP je akcionarsko društvo, čiji je većinski akcionar Ministarstvo privrede i finansija.

SIMEST pruža podršku preduzećima tokom čitavog ciklusa ekspanzije u inostranstvu, od prve procene otvaranja ka novom tržištu, do širenja kroz direktne investicije. Posluje kroz finansiranje procesa internacionalizacije, izvozno kreditnu podršku i kroz učešće u kapitalu preduzeća.

SIMEST se pridružuje mreži evropskih razvojnih finansijskih institucija EDFI i partner je najvažnijih globalnih finansijskih institucija.

Savet evropskih poslovnih udruženja i privrednih komora u Srbiji (CEBAC) – COUNCIL OF EUROPEAN BUSINESS ASSOCIATIONS AND CHAMBERS osnovan je 14. maja 2024. potpisivanjem Memoranduma za osnivanje, od strane 13 evropskih poslovnih organizacija u Srbiji, među kojima je i Konfindustrija Srbija.

Glavni cilj CEBAC-a jeste dalji razvoj i unapređenje pravnog, institucionalnog i konkurentnog poslovnog okvira za uspešno poslovanje svih kompanija koje deluju u Srbiji, kako onih sa međunarodnim, tako i sa lokalnim kapitalom.

Pored toga, Savet će nastojati da dodatno poboljša trgovinske odnose između zemalja sa evropskog kontinenta i Srbije. Savet će predano raditi na zagovaranju i podsticanju implementacije strategija koje će ojačati saradnju između Srbije i ostalih evropskih tržišta, osnažujući time regionalnu ekonomsku stabilnost i rast.