PMI day

Počev od 2010. godine, Grupacija za mala i srednja preduzeća nacionalne Konfindustrije, najznačajnijeg italijanskog udruženja proizvodnih i uslužnih kompanija organizuje i promoviše inicijativu PMI Day – nacionalni dan malih i srednjih preduzeća.

PMI Day ima za cilj da u jednom danu okupi značajan broj malih i srednjih preduzeća koja će, tom prilikom, otvoriti svoja vrata studentima, profesorima, kao i lokalnim zajednicama u želji da se podigne svest mlađih generacija o ekonomskoj realnosti pružajući im mogućnost neposrednog iskustva sa privrednim ambijentom i načinom na koji određena kompanija posluje.

Prepoznavši značaj inicijative, kancelarija Konfindustrije u Srbiji je 2016. godine organizovala prvo izdanje manifestacije „Dan malih i srednjih preduzeća“.

Takođe, u okviru Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije (mart 2023), potpisan je Memorandum o saradnji izmedu Konfindustrije Srbija i Privredne komore Srbija, a sporazum su potpisali predsednici ova dva udruženja, g. Patricio Dei Tos i g. Marko Cadež. Memorandum predstavlja zvaničan nastavak i unapređenje saradnje u promovisanju dualnog modela stručnog obrazovanja, pružanja podrške privredi kroz organizovanje obuka i radionica, konferencija i stručnih skupova u cilju razmene znanja, iskustva i informacija.

Za mlade ljude ovakve posete su dragocena mogućnost da direktno spoznaju nivo angažovanja, inicijative, inovativnosti i posvećenosti preduzetnika u ostvarivanju napretka, dok za preduzetnike, PMI Day predstavlja mogućnost da podele sa mladima svoj uvid u svet proizvodnje, odnosa sa zaposlenima i značaj kreiranja odgovarajućeg obrazovanja koje priprema buduće kadrove. U proteklim godinama, inicijativu PMI Day ugostili su brojni gradovi i lokalne samouprave u Srbiji među kojima su: Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Velika Plana, Jagodina, Šabac, Vršac i Subotica, uz učešće preko 20 italijanskih kompanija.